Generic placeholder image

Hej! Jag heter
Martina Sandberg
info@mardskog.se
011-321600

Närproducerat

På Mårdskog & Lindkvist Matgrossisten har vi alltid gillat den närproducerade maten. Och vi är övertygade om att många med oss vill gynna de lokala livsmedelsföretagen. Dels för att bidra till ett bättre klimat, dels för att det faktiskt smakar så bra med härgjorda råvaror!

Läs mer om våra närproducenter här!

AB Centralbryggeriet i Linköping

I bryggeriet i Tallboda, Linköping bryggs öl under namnet Folkes. I dagsläget finns det 8st olika ölsorter med allt från en modern lager på 3,5% till en krämig stout med choklad och kaffeinslag.

Almnäs Bruk

Almnäs Bruk tillverkar ”Tegel” som är en hårdpressad ”skållad” ost inspirerad av det handslagna tegel som tillverkades vid Almnäs Bruk från 1700-talets mitt och framåt. På ytan finns små barnafötter inpräglade. Motivet har vi hämtat från avtryck funna i tegelgolvet på vinden i Almnäs Corps de Logi. Barnafoten stämplades in i sidan på varje tegelsten som tillverkades på Almnäs fram till 1976.

Snittytan är slät med enstaka mindre hål och av och till små sprickor. Färgen varierar mellan elfenben och halmfärgad beroende på säsong. Doften är söt, fruktig och för tankarna till smörkola. Kanten doftar ibland apelsin eller ananas. Smaken är fruktig och munkänslan knastrig eller sandig.

Bengtsgården Visingsö

Bengtsgården ligger i Stigby på Södra Visingsö och har en underbar utsikt över Vättern och Gränna. Rolf Björklund tog över gården 1970 och driver den idag tillsammans med sin son Jonas Björklund. I dagsläget är Bengtsgården en ekologisk köttproduktion med amkor och ungdjur. 2006 startade även oljeproduktionen av kallpressad, KRAV-märkt rapsolja samt hanteringen av det KRAV-certifierade spannmålet vete, råg, spelt och lin. Året därpå byggdes gårdens fiskrökeri upp.

Berga Bruk

Med filosofin att tillverka innovativa och goda äppeldrycker i olika smaker grundade äkta paret Kajsa Leander och Joel Berg Berga Bruk AB 2014. På den småländska gården väljer man råvaror efter säsong och allt är ekologiskt och närodlat. Dessutom tillverkas alla drycker utan socker – här är det äpplet som står som sötningsmedel. I Musteriet skapas drycker med smak av bland annat ingefära, blåbär, rabarber och citron. Här görs även klassikern Kitty Kola och filmkändisen Folksodan.

Bjursunds Slakteri

Bjursunds Slakteri ligger i Valdemarsvik och drivs av Martin Johansson. Varje år tar de emot omkring 1 300 djur. På den egna gården finns cirka 350 djur, vilka kompletteras med djur från närliggande gårdar. En grundregel är att välja gårdar med god djurhållning och bra kvalitetsdjur, såsom Hereford och Aberdeen Angus. Utvalda detaljer, som entrecote, ryggbiff och högrev, hängmöras upp till 28 dygn.

Blåklint

Blåklint är stolta över vad de gör och delar gärna med sig till andra. Båda deras gårdar, Hulterstad Gård och Öjeby Gård, är KRAV-certifierade, vilket bland annat kännetecknas av god djuromsorg. Exempelvis får kossorna vara utomhus på sommarhalvåret och fodret odlas på de egna gårdarna.

Blomlöfs Rökeri

Blomlöfs ligger utanför Brömsebro inte långt från Blekinges ostkust. Det är ett genuint familjeföretag som idag drivs av andra och tredje generationen.

Fisken röks med alved och enris för att få den rätta smaken. Man är mycket noggrann med råvaror och hantering. Förädlingen sker med omtanke och många decenniers erfarenhet.

Bolmens Fisk

I Hamneda strax söder om Ljungby ligger sjön Bolmen. Här förädlar familjen Karlsson det goda från insjö, hav och skog. Man röker, kryddar och bereder själv allt man levererar.

Börjes Chark

Börjes Chark i Aneby tillvärkar krov baserad på gamla recept. De använder sig endast råvaror från svenska gårdar.

Boxholm Ost

Närproducerat har varit tradition på mejeriet långt innan det blev ett kvalitetsbegrepp. Sedan 1890 ystas Boxholmsost av mjölk från närliggande gårdar inom fem mils radie.

Boxholms Ost tillverkar milda, lagrade och smaksatta hårdostar. Man kontrollerar hela tillverkningsprocessen från mottagning av råmjölk till förpackade ostar. Vid mejeriutställningen i danska Herning tog man hem två bronsmedaljer för Chiliost och Gräddost.

Brinks Gurka

Sedan starten 1947 har de tillverkat gurkinläggningar av unik smak och kvalitet. Gurkorna är i huvudsak lokalt odlade i Östergötland och till stor del i egna växthus. Inläggningar som erbjuds är Färsksaltad gurka, Vintersaltad gurka, Vitlöksgurka och Gammaldags ättiksgurka. Mest kända är Brinks Gurka för deras vita färsksaltade gurka som är en östgötsk kulinarisk delikatess.

Brostorps Ostkaka

Den här gården i Ydre i södra Östergötland är sedan länge rikskänd för sina ostkakor. Sortimentet har successivt utökats med egna ostar av flera olika slag.

Ostkakan bakas på helmjölk från egen produktion. Äggen kommer från granngården som har frigående höns. De utfordras med ett vegetabiliskt foder, som gör att äggulan blir gul och fin. Det är viktigt för oss som då får naturligt fin färg på ostkakan.

Brunneby Musteri

Brunneby Musteri ligger alldeles intill Göta Kanal i Östergötland. Verksamheten startade redan 1941. Här mustar man äpplen om höstarna och om somrarna pressar man bl a jordgubbar, fläderblom, svarta vinbär och hallon. Frukt och bär kommer från hemmaträdgårdar och lokala odlare.

Danska Wienerbageriet

Bageri med över hundra års historia och fick sitt namn av att den första ägarinnan var gift med en dansk. Har sin hemvist i Kalmar där de bland annat bakar korvbröd

Ekberg & Forsberg

Mitt på Öland i den lilla radbyn Gillsättra skördas ekologisk raps på vackert gyllengula fält av familjen Johansson.
På Ekberg & Forsberg pressas olja skonsamt ur gårdens ekologiska rapsfrön. Droppe för droppe, under låg temperatur behåller den alla unika smaker, hälsosamma vitaminer, näringsämnen samt Omega 3 och Omega 6. Smaken är mild, nötig och har inslag av sommarängens alla örter på soliga Öland.

De som producerar den öländska rapsoljan är Lasse Forsberg, välkänd krögare, och Sven Ekberg, matskribent, radioprofil och kokboksförfattare.

Eklunds Chark

Företaget startades för femtio år sedan i Linköping. Flera av produkterna görs fortfarande på samma recept som då. Alla produkter innehåller enbart svenska råvaror av högsta kvalitet och all tillverkning sker så enkelt det bara går. Produktionen uppfyller högsta möjliga miljökrav och man använder branschens kvalitetssäkringsprogram.

Ello i Lammhult

Flera av Sveriges främsta designföretag finns kring Lammhult i Småland. Möbelriket är välkänt för sin starka formgivnings- och möbelkultur. Men trakten skulle lika gärna kunna kallas Korvriket. Charkuteritraditionen är minst lika stark som möbeltraditionen. De småländska korvarna, med isterbandet i spetsen, tillverkas här med stor stolthet och historia. Företaget startades 1947 av L-O Andersson i Lammhult. Idag drivs det av hans son Kent Andersson. Sedan starten har man huvudsakligen använt råvaror från småländska gårdar. Hela produktionen ? slakteri, charkuterifabrik, packning och distribution är samlade på ett och samma ställe.

Emåmejeriet

Hemtrakt är precis det som Emåmejeriet erbjuder. Inga onödiga och långa transporter. Sex dagar i veckan levererar en turbil färsk mjölk, fil, grädde och smör till butik. Den småländska mjölken tar kortaste vägen från kossorna till dig.
Emåmejeriet ägs och drivs av bönderna i bygden. Allt för att du ska få så färsk mjölk som möjlig

Evas Kroppkakor och Deli

Vill man äta äkta öländska kroppkakor väljer man med fördel Evas Kroppkakor & Deli. Hör görs handgjorda kroppkakor med allergenfri kryddblandning och alla är naturligt gluten- och laktosfria. De är också vad man kallar ”grova” kroppkakor, vilket betyder att det är hög andel rå potatis i dem.

Gårdsrosteriet

Vid foten av Vista kulle, med utsikt över Vättern och världen ligger Gårdsrosteriet. Här rostas kaffe i liten skala, på omsorgsfullt utvalda bönor. Inspirerade av traktens alla fruktträdgårdar, har de skapat ett kaffe så närodlat som det bara går i ett kallt klimat som vårt. Perfekt rostade bönor odlade av kollegor som tänker på samma sätt. Blunda, njut och dröm dig bort en liten stund!

Götene Vin & Spritfabrik AB

L.O. Smith AB producerar och förpackar alkoholhaltiga drycker till både restauranger och konsumenter samt flytande livsmedel till restauranger och storkök. Anläggningen med kontor, produktion och lager är beläget i Götene, Västra Götaland.

Spritsortimentet produceras och tappas i flaskor i en ny anläggning som finns i Götene. Produkterna säljs genom grossister till restauranger i Sverige, och till privatkunder genom Systembolagets beställnings-sortiment.

Grännaknäcke

Det hela började i bageriet på Fiket i Gränna, som är ett gammalt kondis med anor från 50-talet. Här skapade en av bagarna ett mycket speciellt knäckebröd. Dock visade det sig svårt att rekonstruera experimentet och få den lilla satsen att fungera i större bak. Men bagarmästare Svahn lyckades till slut att få fram ett recept som med hjälp av de bästa råvaror fungerade i större mängder. Grännaknäcke har t o m tilldelats Gastronomiska Akademins Diplom.

Grenna Glass

Grenna Glass tillverkar all glass på egen hand och är väldigt noga med att bara använda de absolut bästa råvaror som finns att tillgå. Samtliga smaker är gjorda på riktiga råvaror utan tillsatser. Förutom ett standardsortiment av gräddglass finns även några helt veganska smaker där kokosgrädde och mandelmjölk är bas.

HargOdlarna

Företaget håller till på Hargs Gård utanför Kisa i Östergötland. De startade som en hallon- och jordgubbsodling med självplock för allmänheten. Idag förädlar man själv alla bär som odlas på gården. Man har bland annat ett eget marmeladeri, där man tillverkar marmelad i alla dess former. Man använder naturligtvis inga tillsatser. För att få att rätt konsistens utan att tillsätta pektin använder man pektinstarka frukter och bär

Helens Glutenfria

Laktos- och glutenfria produkter som bakas för hand och från grunden i det egna bageriet i Örebro. Är EKO-certifierade och levererar ett smakrikt sortiment gjort på egna recept och noga utvalda råvaror.

Höglandskött

Detaljstyckat svenskt nöt- och fläskkött från utvalda gårdar som följer Sveriges bönders miljöhusesynprogram. Det innebär att boskapen får växa upp i sin egen takt, utan antibiotika eller hormoner i tillväxtsyfte. Varje produkt styckas och finputsas skinning görs i de fall där det är lämpligt. Målsättningen är att du ska få en produkt som är helt fri från fett och hinnor. Du ska med andra ord ha 100 procent kött som är färdigt för tillagning.

Hugos Chark & Livs

Rörelsen startade 1935 i Örserum, som ligger en knapp mil från Gränna mot Tranås. Fabriken är genuin och recepten till korvarna är oförändrade. Både beredning och hantering i rökeriet sker på traditionellt vis. Isterbanden är prisbelönta och har den karakteristiska, syrliga smak som kommer från långsam kallrökning över bokspån. Bl a har man fått M Sandahl Foundations utmärkelse för gastronomiens traditioner, kvalitet och yrkesskicklighet.

Jönköpings Bryggeri

Jönköpings Bryggeri startades 1891 och drevs av Hilding Sjöbeck fram till 1941. Efter en 72 år lång torrperiod återuppstod Jönköpings Bryggeri AB 2012. Detta är fortsättningen på en smakrik tradition.

Visionen är att brygga eftertänksamt, kreativt och konstnärligt. De strävar efter att ge en njutningsfull och smakrik upplevelse för alla kunder. Mikrobryggd öl på gamla originalrecept med en modern touch för att passa nutidens smaklökar. Kvalitet före kvantitet.

Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter

Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter säljer, och producerar Gul lök, Röd lök, Bruna bönor och Gula matärtor till grossister och livsmedelsföretag. Årsproduktionen är ca 10 000 ton av dessa 4 grödor.

Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter är en ekonomisk förening med 160 medlemmar/odlare som levererar sin skörd till företaget. Odlingen sker främst på Öland och i närliggande landskap. Företaget startade 1959 och har många års erfarenhet av den här typen av odling. Dessutom ger Ölands milda klimat och kalkrika mylla bästa tänkbara odlingsmiljö.

Kinda Gurka

Sedan 1959 finns detta företag beläget i Kättilstad utanför Rimforsa i Östergötland. Förutom äkta saltgurka och färsk saltgurka har man idag också produktion av senap. Äkta saltgurka eller ?vintersaltad gurka? som den också kallas, läggs in i tunnor av svenska frilandsodlade smågurkor efter ett gammalt originalrecept med dill, salt och kryddor. Inläggningen sker helt utan ättika eller socker.

Knäck & Bräck

Ett bageri i Falköping som bakar på ekologiska och närproducerade råvaror. Mjölet de använder är KRAV-godkänt och kommer från odlare i Västergötland. Man använder gamla sädesslag såsom dinkel/spelt, emmer, öländskt lantvete med flera.

De arbetar enligt Slow Foods devis, som är att mat och dryck ska vara gott, rent och rättvist. Man har fått utmärkelse Hushållningssällskapet för ?föredömligt initiativ till bärkraftigare jordbruk?. De kan även stoltsera över att få leverera Lingonknäcke och Dinkelknäcke till Harrods varuhus i London.

Krogersbo Getgård

Gården ligger norr om Valdemarsvik i en vacker miljö med öppna fält med en och annan ek i landskapet. Här produceras getost av mjölk från egna getter. Den är alltid pastöriserad och innehåller inga tillsatser mer än vegetabiliskt löpe, syrakultur och salt.

Kvillinge Gård

Kvillinge Gårdsbutik erbjuder ett sortiment utav egenproducerade varor såsom gårdens egna grönsaker, Kombucha, eget naturkött och självklart även deras omtycka potatis.

Lelles Odling

Lelles Odling AB är ett familjeföretag inriktat mot odling av rotfrukter och grönsaker med huvudfokus på potatis och morötter. Företaget drivs av Lennart Ekman och hans familj. De har tilldelats pris för att odla landets godaste morötter och fått diplom av Hagdahls akademien för professionell morotsodling.

Ludvig Sörensen

Ludvig Sörensen, eller Lulles som de också kallas, är ett familjeföretag i Sävsjö med anor sedan 1800-talet. Det började med slakteri och charkuteri i Stockaryd. Man är välkänd för sina traditionella arbetsmetoder. Delikatesserna röks i handmurade tegelugnar med al- eller bokspån för att ge dem en genuin, gammaldags smak.

Mormor Magdas

Mormor Magdas Därproducerade Glass är inte som någon annan glass. Glassen är lokalt producerad med äkta råvaror och skedfyller varje burk med massa kärlek. Glassen är helt fri från konserveringsmedel och tillsatser – något som är unikt på marknaden idag. På Mormor Magdas gillar man att prova nya spännande smakupplevelser och har därför en rad unika glassorter i sortimentet. Mormor Magdas har även veganglass i sitt sortiment.

Nääs Gårdsbryggeri

Nääs gårdsbryggeri började som ett projekt för familjen Emanuelsson då man sökte en form för att utveckla familjegården. Många idéer ventilerades så som restaurang, konstgalleri, husvagnslager, gårdsbutik mm. Den idé som bet sig fast och som nu är realiserad är gårdsbryggeriet med en framtida visningslokal för ölprovning.

Bryggeriet är precis nystartat år 2013, men redan på 1800-talet fanns det på gården 500 humlestänger.

Nils Oscar Company AB

Bryggeriet finns sedan mitten av september 2006 på Fruängskällan i Nyköping, ca 10 mil söder om Stockholm, och bränneriet finns närbeläget på Tärnö Säteri där även mälteriet är beläget. Nils Oscar grundades 1996 och arbetar med några av Sveriges mest meriterade bryggare. Produkterna säljs till krogar och Systembolagsbutiker i hela landet.

Norrtelje Brenneri AB

Norrtelje Brenneri tillverkar högklassiga destillat av frukter och bär, såsom äpplen, päron, rönnbär och havtorn. Många av råvarorna är ekologiska och så långt som möjligt lokalt producerade. Detta ger en, för Sverige, unik produkt i traditionell tappning. I sortimentet finner du exempelvis Sveriges finaste punsch, Roslags Punsch, och havtornssnapsen Grisslehamns Brennvin, guldvinnare i världens största tävling för fruktdestillat, Destillata i Österrike.

Nydala Bigård

Nydala Bigård är ett företag som producerar och säljer honung och sunda hälsofrämjande biprodukter. Företaget erbjuder också annorlunda upplevelser och avkoppling samtidigt som de delar med sig av kunskap…….om honung, bin och livet i bikupan.

Orga Kvarn

Lennart och Leif Nyman är fjärde generationen mjölnare på Orga Kvarn. Fram till mitten på 1700-talet fanns här en av Sveriges första stångjärnshammare som bl a tillverkade beståndsdelar till regalskeppet Vasas kanoner.

Kvarnen som ligger vid tillflödet av sjön Glan har en kvarnsten från 1800-talet där man bl a gör stenmalet rågmjöl och grahamsmjöl. Man lever efter det gamla talesättet ?rent mjöl i påsen?.

Potatisförädling på Öland

Ett familjeföretag med rötter i den öländska myllan sedan snart två decennier. Under 2012 investerade man i ett nytt modernt knivskaleri där potatisen kyls ned till +4oC direkt efter skalning. Detta betyder att hållbarheten ökar med några dagar. Man förädlar cirka 3 000 ton potatis om året.

Ravelsmark Gård

Ravelsmark Gård är en familjeägd bondgård strax utanför Gränna. På gården har man genom alla år satt kvaliteten främst, vilket bland annat resulterat i ett besök hos kung Carl Gustav och ett sällsynt diplom för den goda kvaliteten.

Förutom köttdjur så finns det mycket annat som gården har att erbjuda. På senare år har man nämligen fokuserat och utvecklat de grönsaksland som gården även har att tillgå. Här odlas det sparris, pumpor, blomkål, vitkål, majs, jordgubbar och mycket annat. Grönsaker som det sedan går att köpa i den lilla närliggande gårdsbutiken.