Generic placeholder image

Hej! Jag heter
Martina Sandberg
info@mardskog.se
011-321600

Svinpesten sprider sig – och påverkar hela världsmarknaden

den 13 december 2019

Den afrikanska svinpesten sprider sig och finns nu också i Europa.
Detta påverkar hela världsmarknaden – även den svenska.

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar grisar och vildsvin. Ett av de länder som är värst drabbat är Kina, som också är det land som äter mest gris i världen. Hälften av all världens konsumtion av fläskkött sker i Kina. När över 40 procent av den egna grisproduktionen är utslagen på grund av svinpesten, har Kina behövt importera mer fläsk och priserna har drivits upp på världsmarknaden. Bacon och sidfläsk har varit nära dubbelt så dyrt under 2019 jämfört med föregående år.

Nu har smittan även spridit sig till ett tiotal länder i Europa, däribland Baltikum, Italien, Polen och Bulgarien. Detta gör situationen än mer alarmerande. Situationen gör att våra leverantörer justerar sina priser på fläskkött löpande. Det i sin tur påverkar våra utpriser som tills vidare kommer att vara flytande och inte följa tidigare prisjusteringsfönster. Vi ber om överseende med denna omständighet som vi inte kan råda över.

Fakta Afrikansk Svinpest

• Sjukdomen har sitt ursprung i Afrika och finns idag i Kina, Taiwan, Korea och Vietnam samt i europeiska länder som Rumänien, Polen, Bulgarien, Belgien, Ukraina, Ryssland, Slovakien och baltländerna.

• Svinpesten drabbar tamgrisar och vildsvin.

• Det finns inget botemedel mot den afrikanska svinpesten.

• Den drabbar inga andra djur eller människor.

• En drabbad gris dör inom cirka tio dagar.